Cookies op de website van De Groene Club

Bekerfinale: herbruikbaar wint in kantine IJFC

Bij voetbalvereniging IJFC in IJsselstein zijn herbruikbare bekers een succes. Ze werden met open armen ontvangen door de bezoekers en andere verenigingen kwamen langs voor advies.

De vereniging deelt de ervaring graag met andere clubs: “Een van de zorgen was of mensen de bekers wel zouden terugbrengen, maar met een slimme aanpak en de inzet van enthousiaste vrijwilligers bleek dit geen probleem te zijn. Terugbrengen ging prima en het bleek dat mensen de bekers netjes op de aangewezen plekken plaatsen, of ze werden in speciale containers gedeponeerd.

Een belangrijke tip is om bezoekers actief te stimuleren om bekers direct na gebruik terug te brengen, zodat ze meteen gespoeld kunnen worden. Dit voorkomt de behoefte aan een overvloed aan bekers. In feite zijn er naar schatting maximaal 100 bekers gebruikt, waarbij zelfs 1,5 doos bekers is hergebruikt.”

Herbruikbare bekers: spoel-slimheid

“Het spoelen van de bekers bleek eenvoudig en efficiënt. Het spoelen ging door tot ongeveer 12:00 of 13:00 uur, daarna hebben we de spoelbak ook nodig voor het tappen van bier. Dit creëerde de behoefte aan een tweede spoelbak, die ook handig zou zijn voor het spoelen van bekers met Aquafox. Een snelle vaatwasser maakt het proces nog soepeler. Vanaf 13:00 uur gaan gebruikte bekers in de vaatwasser, wat het hele systeem efficiënter maakt.

Uitdagingen en toekomstplannen

“Natuurlijk zijn er nog uitdagingen, zoals mensen aanmoedigen om hun koffiebekers terug te brengen voordat ze vertrekken, maar over het algemeen is dit nieuwe systeem goed ontvangen, en de voordelen zijn overduidelijk. Het terugbrengen van bekers en spoelen kan wel wat extra werk kosten, maar tussen de wedstrijden door is er voldoende tijd om dit te doen. Wij hebben de cijfers nog niet precies in zicht, maar uit de eerste ervaringen blijkt dat wij voldoende hebben aan 100-150 bekers als je in de ochtend continu spoelt.”

Naast de aanschaf van de bekers, bleek hier dus een investering in een extra spoelbak en vaatwasser nodig, maar verder benadrukt de vereniging dat de overstap naar een duurzamere kantine met een paar eenvoudige, doeltreffende stappen zo gemaakt is.

Aan de slag met afval in de kantine? Lees ook over de regels voor wegwerpbakjes en -bekers