Excelsior ’20 verduurzaamt en is energiecrisis te slim af
Binnen een jaar bijna energieneutraal: hoe deed Excelsior ’20 uit Schiedam dat? Terwijl de energieprijzen in 2022 razendsnel stegen, nam de omnivereniging grote, duurzame stappen.
De penningmeester van Excelsior ’20, Jan Wegman, zag eind 2021 al dat er iets gaande was op de energiemarkt. Dat was nog voor de Russische invasie van Oekraïne in 2022. Wegman werkt in het dagelijks leven in de energiesector en dook in het energiecontract van de Schiedamse omnivereniging. Dat contract liep op dat moment nog tot 2023: “Dat gaf ons nog een jaar om eens goed om ons heen te kijken. Zowel bij het zoeken naar een nieuwe leverancier als qua maatregelen die we eventueel zelf zouden kunnen nemen.”
Behoeden voor hoge contributie
Een duurzamere club, met behapbare energiekosten en explosieve stijging van de contributie, dat werd het doel. Wegman voorzag zonder maatregelen een gasrekening die kon oplopen tot 50.000 euro per jaar, met grote gevolgen voor de contributie. Dat moest afgewend worden. De vereniging had al zonnepanelen en investeerde in een uitbreiding daarvan: “Onze huisinstallateur heeft lichtere zonnepanelen die je kunt plakken op constructies met minder draagkracht. Daardoor konden op het voorste dakdeel van het clubgebouw en de oude houten tribune nog 105 stuks erbij worden geplaatst. Ons stroomverbruik van 75.000 kWh kunnen we nu bijna geheel zelf opwekken.”
Infraroodpanelen en een warmtepomp
Voor een warme kleedkamer is het niet altijd nodig om voluit te stoken. Wegman: “Met infradoorpanelen zouden we meer stroom gaan verbruiken, maar tegelijkertijd gas besparen. Dat was zeker in augustus 2022 een eyeopener toen de gasprijzen door het dak knalden”, vertelt Wegman. De Schiedamse vereniging heeft ervoor gekozen om helemaal van het gas af te gaan. Een warmtepomp zorgt voor de volledige warmwatervoorziening. De cv-ketels zijn losgekoppeld en in plaats daarvan wordt het water verhit via de warmtepomp. Dat geldt voor het warme water van de douches, de wasmachine en in de keuken. Excelsior ’20 is door de drieledige plaatsing van extra zonnepanelen, infraroodpanelen en warmtepomp niet meer afhankelijk van aardgas.
Batterijopslag
Bij de vierde duurzaamheidsmaatregel raakte Wegman geïnspireerd door een pilot van De Groene Club met batterijopslag. Hij reed op eigen houtje naar het Utrechtse Everdingen om zich ter plekke bij sc Everstein te laten informeren over de werking van de Power Cube. Voetbalclubs zijn a-typische gebruikers van stroom. De piekmomenten liggen in de avonduren, als de zon niet schijnt en de panelen niet leveren. “Om dat te overbruggen hebben we twee accu’s van iwell aangeschaft.”
Investeringen
Met deze investeringen en een deel verbouwing kwam de 103-jarige omnivereniging uit op een totale investering van 450.000 euro. Een flink bedrag, maar Wegman ging in gesprek met diverse subsidieverstrekkers waardoor het plaatje er heel anders uit kwam te zien. “De gemeente Schiedam droeg voor 150.000 euro bij, het Fonds Schiedam Vlaardingen bood een fors deel duurzame ondersteuning, de BOSA-regeling subsidieerde voor 30 procent en we vonden een aantal donateurs. Daarmee was een bedrag van liefst 420.000 euro afgedekt. De resterende 30.000 euro hebben uit eigen middelen betaald. We zijn geen rijke, maar wel een gezonde club met een financiële buffer. We halen nog steeds oud papier op. Een kleine moeite waarmee we jaarlijks toch mooi 7.000 euro extra in de kas stoppen.”
Toch was niet iedereen binnen de vereniging meteen overtuigd. Op de ALV in juni 2022 was een aantal leden ‘goed bedoeld kritisch’, waardoor er eind augustus een bijzondere ALV moest worden belegd. Wegman: “De energieprijzen schoten destijds omhoog en het werd hoog tijd om de uitstaande offertes te bevestigen. ‘Als we nu niets doen, dan betalen we volgend jaar 80.000 euro extra aan energiekosten’, hield ik de vergadering voor. We zouden de contributie met zeker 80 euro moeten verhogen. Toen zat de schrik er wel in. Nu zouden we met een eenmalige investering van 30.000 euro het energieverbruik voor nu en de toekomst drastisch kunnen reduceren.”
Kracht van de vereniging
Het bleek de eyeopener voor de meeste leden. Ook omdat ze thuis ook langzaamaan de nieuwe voorschotbedragen onder ogen kregen. Wegman benutte zijn professionele achtergrond aan om de mensen te overtuigen: “Ik vind dat niet meer dan normaal. Vanwege mijn werk zit ik dagelijks met mijn neus in de energieprijzen. Ik heb er verstand van en dat wil ik graag delen. Als ik morgen een vraag over verzekeringen heb, dan hoop ik ook dat er iemand op de club opstaat die daar kennis over heeft. Dat is de kracht van de vereniging. Excelsior ’20 heeft zo’n 1.000 leden. Met vaders en moeders erbij spreek je over een cirkel van 2.000-3.000 mensen met allerlei kennis en vaardigheden. Het is toch vanzelfsprekend dat we daar gebruik van maken.”
Ga jij met je vereniging ook voor energieneutraal? Laat dan de energiescan van De Groene Club uitvoeren. Lees hier meer.
Bron: https://www.knvb.nl/nieuws/assist/assist/67270/excelsior-20-verduurzaamt-en-energiecrisis-te-slim-af