Cookies op de website van De Groene Club

‘Ik wist meteen; met de groene club wil ik iets doen’

Albatross uit het Gelderse Ugchelen is een van de 37 clubs die eind 2018 is gestart met het verduurzamingstraject van De Groene Club. Op 21 november was de kick-off bijeenkomst in Zeist. Vrijwilligster Gwendolyn de Munnik is laaiend enthousiast. “Ze hebben de vaart er lekker in.”

Of ouders meer vrijwilligerswerk wilden doen voor de club, zo luidde ongeveer de oproep van het nieuw aangetreden bestuur van Albatross deze herfst. Gwendolyn de Munnik voelde zich aangesproken. “Ik wilde best wat doen voor de club, maar wat en hoe? Ik had geen idee.” Een week na de oproep kwam het antwoord, toen de 42-jarige voetbalmoeder een artikel las in de krant over De Groene Club en verduurzaming bij voetbalverenigingen. “Ik wist meteen; daar wil ik iets mee gaan doen.”

Kartrekkers

Het toeval wilde dat ook het bestuur precies op dat moment de mogelijkheden onderzocht om de club wat te verduurzamen. Al snel ontstond er een commissie die de toepasselijke titel ‘groen’ meekreeg, met De Munnik en Liselore Kaal als kartrekkers en Olly Nijhof en Bianca van de Kamp wat meer ondersteunend op de achtergrond.

Enthousiast ging de commissie aan het werk. Al snel werd er door diverse personen informatie gewonnen over onder andere LED-verlichting, zonnepanelen en energieverbruik. “Maar het totaaloverzicht ontbrak een beetje”, zag De Munnik. Een mailtje naar De Groene Club bracht uitkomst. “Het contact was snel en plezierig en binnen een maand zaten we op een kick-off bijeenkomst waar het traject voor het komende jaar werd uitgelegd.”

Lastige materie? Welnee

Wat lastige materie leek voorafgaand aan de bijeenkomst, bleek na afloop helemaal niet zo ingewikkeld. “Ik stapte naar buiten met een heel blij gevoel”, vertelt de Ugchelse. “De begeleiding is zo uitgebreid dat het meeste werk je uit handen wordt genomen. Je wordt echt ontzorgd. En gelukkig hebben wij met Olly Nijhof iemand in het bestuur die een technische achtergrond heeft. Dat scheelt een hoop. Maar ook wanneer dat niet het geval is bij je club, is dat geen probleem. De kennis zit immers bij De Groene Club.”

Tijdens de bijeenkomst werd in het kort geschetst hoe het traject er het komende jaar uit zal komen te zien. Van de energiescan tot het rapport daarover en van de financiering tot de subsidiemogelijkheden; het kwam allemaal voorbij. “Het is heel overzichtelijk”, zag De Munnik. “En wat me vooral opviel is dat ze de vaart er lekker in houden. Dat is plezierig, want dan verlies je niet het moment. Je wordt echt in het proces meegezogen.”

Gemakkelijke besparing

Dat blijkt alleen al uit het feit dat de eerste vervolgstap, de energiescan, inmiddels al heeft plaatsgevonden bij de club. Met Tim Hofman (Energieadviseur De Groene Club) werd een rondje gemaakt door de club. Alles wat met gas, water en elektriciteit te maken heeft, werd door de energieadviseur bekeken. “We kregen direct al heel concrete tips. Bijvoorbeeld over de koelkasten waarin we de frisdrank bewaren. Die staan altijd aan, maar worden eigenlijk alleen maar in het weekend gebruikt. Een tijdklok daarop is een gemakkelijke en enorme besparing.”

Andere aandachtspunten worden binnenkort besproken tijdens de ontmoeting met het bestuur. “Begin januari”, weet De Munnik. Ze lacht. “Ik zei toch al dat ze de vaart er goed in hadden.” In februari volgt een nieuwe bijeenkomst met de andere clubs die aan het traject deelnemen.

“Dat is heel prettig. Je bent onder gelijkgestemden en stimuleert elkaar. En wie weet zijn er nog wel zaken die andere clubs op een bepaalde manier hebben aangepakt, waar je zelf nog nooit aan hebt gedacht. Ook van elkaar kun je alleen maar weer leren. Ik ben heel blij dat we dit traject zijn ingestart.”

De Groene Club

De Groene Club start met een energieadvies waar duidelijk wordt wat de kansen zijn op het gebied van energie-efficiëntie. Vervolgens wordt er samen met de vereniging een plan van aanpak opgesteld en denken wij mee met financiële oplossingen. Wij halen de beste deals uit de markt voor veelvoorkomende duurzame maatregelen. Tevens vragen wij alle relevante subsidies aan en bepalen de fiscale voordelen.”

Ook advies op maat via De Groene Club? Klik hier.