Cookies op de website van De Groene Club

Met simpele maatregelen kun je al veel geld verdienen

Op het moment dat een paar jaar geleden de kleedkamers van R.K.S.V. De Tukkers aan renovatie toe waren, besloot de club uit Albergen het moment direct aan te pakken om verduurzamingsmaatregelen door te voeren.

Ze waren er vroeg bij, bij R.K.S.V. De Tukkers. Inmiddels is verduurzaming een hot item voor veel sportverenigingen, maar een jaar of vijf, zes geleden was dat nog wel anders. “Destijds draaiden er pilots van de KNVB  samen met  de provincie Overijssel”, vertelt Eddy Bramer. “Zij waren op zoek naar kartrekkers op dit onderwerp. Samen met Berkum en Den Ham waren wij een van de eerste verenigingen die zich hier mee bezig gingen houden.”

Kosten besparen

Kosten besparen, dat was het hoofddoel van de investeringen. “We zijn een voetbalvereniging. Voetbal staat centraal en dat moet ook zo blijven. Dus toen we naar de leden toe gingen met dit verhaal, hebben we vooral dat benadrukt. ‘Het levert een besparing op, het is op den duur rendabel.’ Dat is goed ontvangen en de leden zijn inmiddels ook wel trots op wat we gepresteerd hebben op dat gebied.”

Maar naast geld besparen, speelde ook het duurzaamheidsverhaal een belangrijke rol. “We willen de uitstraling hebben dat we een actieve vereniging zijn, waar ook naar andere aspecten wordt gekeken. Dat creëert op zijn beurt ook weer betrokken leden en sponsoren, daar ben ik van overtuigd. Alleen is dat moeilijk in harde cijfers uit te drukken.”

Besparingen

Harde cijfers heeft Bramer wel voor de besparingen die het zijn club oplevert. Destijds werd begonnen met het verduurzamen van de kleedkamers. “We wilden zo min mogelijk energie en water verspillen. Dat begint bij isolatie. We hebben overal dubbelglas in laten zetten. Daarnaast hebben we gekozen voor LED-verlichting en zijn er aanwezigheidsmelders gekomen. Dat scheelt een hoop ongebruikte energie.” Ook kwamen er waterbesparende douchekoppen. “Om je een idee te geven; dat scheelt ons per zaterdag 25 euro. Dat keer veertig weken en tel uit je winst.”

Na de kleedkamers waren ook de bestuurskamer en de kantine aan de beurt. “Het gebeurde vroeger nog wel eens dat de bestuurskamer de hele week verwarmd werd, terwijl er maar één vergadering in die week gepland was. Zonde natuurlijk. Dat hebben we nu geregeld met een op afstand gestuurd systeem. Om de verwarming en het warm water nog duurzamer te maken, hebben we zelf onze gehele verwarmingssysteem omgezet naar zonnecollectoren, ondersteund door een met houtpellets gestookte kachel.”

Investeringen terugverdiend

De investeringen hiervoor zijn binnen een aantal jaren terugverdiend. “Dat resultaat zien we nu al. En links en rechts hebben we wat steun verworven. Van de gemeente Tubbergen, de Provincie Overijssel en zelfs van een Europese subsidie. Tot slot hebben we een prijs gewonnen in de Nuon Clubcompetitie, waardoor we veertig zonnepanelen op het dak van de kantine hebben kunnen leggen.

Alles wat we daaruit opwekken, is direct winst.” Plannen voor de toekomst zijn er ook. LED-verlichting rondom de velden is wel iets dat nog op het verlanglijstje staat van De Tukkers. “Destijds hebben we er ook wel naar gekeken, maar bleek dat onhaalbaar. Het is toch een forse investering hè. En toen was dat nog niet zo ver ontwikkeld als nu. Op den duur willen we daar nog wel naar toe gaan ja, dat is wel de bedoeling.”

Absolute aanrader

Hij zou het andere verenigingen direct aanraden. Bramer knikt. “Absoluut. Met simpele maatregelen kun je al heel veel geld verdienen. Waar je het beste mee kunt beginnen? Ik denk met een energiescan. Die worden bij heel veel provincies ook gesubsidieerd en daardoor krijg je een goed inzicht waar je wat kunt besparen. Vervolgens moet er binnen de club een kartrekker zijn, die het proces begeleid en in kaart brengt wat er mogelijk is. En er is veel mogelijk. Dat hebben wij wel gemerkt in de afgelopen jaren.”