Cookies op de website van De Groene Club

Seizoensstart: 10 duurzame tips

Ga jij in seizoen 2023-2024 weer voor duurzaamheid én een gezonde clubkas? Lees de 10 tips voor een groene start.

Energie

  • Een stappenplan. Heb je al een advies van De Groene Club voor jouw vereniging? Geef je op.
  • Gezamenlijke energie-inkoop. De KNVB neemt het initiatief voor een collectieve inkoop van energie. Meld je dan nu aan en blijf op de hoogte.
  • Wat kan nú? Gaan jullie voor duurzaam, maar zit je nog even vast aan de oude cv-ketel? Dan kun je toch als starten met besparen. Check wat je nu al kan doen. Denk bijvoorbeeld aan het waterzijdig laten inregelen van de radiatoren (-4 tot 6%, bron: Milieucentraal).

Mobiliteit

  • Rij-schema plannen. Weten alle teams dat je in de Voetbal-app gemakkelijk de carpool van en naar de wedstrijden kunt plannen? Dat scheelt benzine en parkeerstress. Lees meer.
  • Begroting 2024: (meer) laadpalen! Voorkom laadstress bij je bezoekers en verdien je investering terug met een kleine bijdrage per kilowatt.
  • Op naar 150 miljoen fietskilometers. In het amateurvoetbal zorgen we al voor ruim 120 miljoen fietskilometers per jaar. Stimuleer teams om vaker naar de uitwedstrijden te fietsen. Zo kan de teambegeleider ook een fietsvertrekpunt delen, zodat je gezellig samen op pad gaat.

Afval

  • De seizoenscheck: kan het nóg makkelijker? Maak een rondje en kijk hoe je het inzamelen van afval nog beter kunt stroomlijnen. Bij VV Oudehaske maken ze het leden en bezoekers bijvoorbeeld supermakkelijk om herbruikbare bekers in te leveren. Zo hebben ze stukken oude pvc-buis aan de prullenbakken langs de velden vastgemaakt. Waar zitten bij jullie de quick wins?
  • Statiegeld voor de club. Het aantal blikjes en plastic flesjes dat wordt ingeleverd, moet omhoog. Zorg dat het ook bij jouw club kan. Je draagt dan bij aan efficiëntere recycling en minder zwerfafval. Bovendien het levert wat op voor de clubkas. Lees meer.
  • Herbruikbaar zonder stress. Op 1 januari 2024 mag je alleen nog herbruikbare bekers en bakjes gebruiken in de kantine. Gaan jullie voor herbruikbaar met je logo of stimuleer je iedereen om een eigen beker mee te nemen? Start op tijd met praktische voorbereiding en laat je leden en bezoekers via de socials en andere communicatie weten wat er verandert.

Water

  • Ga voor waterbesparende doucheknoppen. Dat levert 3 tot 4 liter water per douchebeurt op.
  • Gluren bij de buren. Dit is hét moment om bij andere verenigingen te kijken hoe zij zich voorbereiden op de toekomst. Bijvoorbeeld met slimme waterdrainage voor een bespeelbaar veld bij extreme droogte of regenval; hergebruik van grijs water of een ondergrondse wateropslag. Benieuwd naar best practices? Zoek online en hou onze site in de gaten. Lees bijvoorbeeld over het Hydraloop-systeem bij ONS in Fryslân.