Succesverhaal: ‘buurthuis’ FC Weesp
FC Weesp heeft de NOC*NSF-prijs gewonnen voor Sportaccommodatie van het jaar 2024. Voorzitter Rutger ter Hoeven is bovendien genomineerd voor Amsterdammer van het jaar. De vereniging is naast koploper op duurzaamheid namelijk ook heel ambitieus op het gebied van sociale betrokkenheid.
Het is een prachtige prijs: de Duurzaamste sportaccomodatie van Nederland. Rutger ter Hoeven, voorzitter van FC Weesp, benadrukt dat alle verduurzaming bij de vereniging uiteindelijk moet passen bij de sociaal-maatschappelijke functie van de vereniging: “Dat is ons bestaansrecht: het verbinden van allerlei verschillende mensen door sport, evenementen en activiteiten. Als je dat niet doet, dan heb je geen leden, vrijwilligers, en uiteindelijk geen vereniging.”
Verduurzaming is dus geen doelstelling op zich, maar het is wel een heel belangrijk en mooi middel.” Hoe dat in de praktijk werkt, licht hij toe met de vier pijlers uit het verduurzamingsplan van de vereniging: energie, recycling, vergroening en sociale betrokkenheid.
Zonnepanelen en buurtbatterij
Voor de energie- en warmtevoorziening is de vereniging niet meer afhankelijk van gas. De oude cv is aan de straat gezet en er is nu een warmtepomp en er liggen zonnepanelen op het dak. De vereniging wil graag een buurtbatterij installeren om opgewekte energie lokaal te gebruiken: “Het is nog niet helemaal duidelijk of we de EU-subsidie hiervoor krijgen, maar het streven is dat onze energie ook lokaal weer benut kan worden.” Ter Hoeven benadrukt dat je moet dit soort ambities natuurlijk de samenwerking moet zoeken: “We hebben bij De Groene Club eerst de energiescan gedaan. Daarna hebben we ook zelf nog veel uitgezocht, ook met hulp van NOC*NSF en onze bank. Ook is het contact met de gemeente heel erg goed. Het is een intensief en ingewikkeld traject, waarbij je het als vereniging niet alleen kan.”
Recycling en hergebruik
Ook qua recycling stopt de club niet bij het neerzetten van een papierbak of het vervangen van wegwerpplastic. Zo zijn oude kunstgrasvelden gebruikt voor splinternieuwe bloembakken, waar nu bloemen in bloeien: “We willen zoveel mogelijk van de materialen die we gebruiken duurzaam sourcen en hergebruiken.”
Ontmoetingsplek in het groen
De derde pijler: vergroening. Bij het sportpark gaat het om meer dan zelf sporten of langs de lijn staan. Ook als je niets met voetbal hebt, kun je even komen struinen of een kijkje nemen bij de kikkerpoel. Het moet bij FC Weesp ook goed toeven zijn voor bomen, bloemen, bijen én buren: “Ons park is steeds meer een ontmoetingsplek waar sport en natuur samenkomen.”
Buurthuisfunctie
De laatste, maar zeker niet de minste pijler is sociale betrokkenheid. De betrokkenheid zit in alle pijlers, maar het gaat volgens Ter Hoeven ook om letterlijk de deuren openzetten: “Als er ruimte is in het rooster, kunnen andere maatschappelijke organisaties de accommodatie gebruiken. Er zit een buitenschoolse opvang in het gebouw en we werken samen met welzijnsorganisaties en middelbare scholen. Natuurlijk is dat soms even schakelen, want je kunt natuurlijk geen kinderen opvangen met de tap in het zicht. Toch wegen de voordelen ruimschoots op tegen de nadelen. We willen echt zorgen voor verbinding.”
Hoe krijg je het voor elkaar?
Ter Hoeven benadrukt dat je als vereniging advies en samenwerking moet zoeken. Net als De Groene Club hoopt hij dat de BOSA-subsidie (Stimulering Bouw en Onderhoud van Sportaccommodaties) blijft bestaan of zelfs wordt uitgebreid: “De pot is nu alweer leeg. Wij wisten bijvoorbeeld dat je echt op tijd moest zijn met aanvragen, dus dat hebben we begin van dit jaar gedaan. Maar: we doen dit niet voor FC Weesp, we hopen juist dat dit voor veel meer sportverenigingen haalbaar wordt. Het is belangrijk dat je als vereniging weet wat je mogelijkheden zijn.”
Amsterdammer van het jaar
Ter Hoeven is genomineerd voor de titel Amsterdammer van het jaar 2024 vanwege zijn inzet voor de rigoreuze omslag bij FC Weesp. Weesp hoort sinds 2022 bij de gemeente Amsterdam.