Cookies op de website van De Groene Club

Succesverhaal: WIK gaat van het gas af

WIK in Den Haag wil het nog in 2023 voor elkaar krijgen: van het gas af. Penningmeester Leo Toet deelt hoe de club dit jaar zo’n 20.000 euro bespaart. Een groot deel van het succes is volgens hem simpelweg: “niet te lang lullen”.

Leo Toet is naar eigen zeggen een groot fan van Johan Derksen en de nuchtere aanpak. Klop dus niet bij hem aan voor een ingewikkeld verhaal over verduurzaming: “Het is eigenlijk heel logisch. De gasprijzen gingen al ver voor de oorlog in Oekraïne omhoog. En ik wist dat ons energiecontract op 1 januari 2023 zou aflopen. Ik zei dus al vroeg: we moeten iets doen, anders gaan we het niet redden. Uiteindelijk kan je er 5 jaar over lullen, maar je kunt ook gewoon beginnen.”

Onderaan dit artikel lees je in vogelvlucht welke maatregelen WIK nam en wat die opleverden bij stijgende energieprijzen.

Een tweede advies van Toet: doe niet alles in één keer: “Wij begonnen met het installeren van zonnepanelen en ledverlichting op het voetbalveld. Daar kwamen later infraroodpanelen bij. Ondertussen zorgden we ook voor betere isolatie, bijvoorbeeld met dubbel glas. Het wordt uiteindelijk echt een sport om alle stappen te zetten. Wij douchen nu alleen nog op gas. En we hebben een app voor de infraroodbesturing. Je kan het per zone instellen, zodat je niet voor niets energie verbruikt. De subsidie-aanvraag voor een warmtepomp is net de deur uit. Als we die krijgen, kunnen we straks helemaal van het gas af. Dan zijn we écht spekkoper.”

 

Start met De Groene Club

Naast gewoon stap voor stap beginnen, raadt Toet ook aan om het niet alleen te doen: “De Groene Club heeft vanaf stap 1 met ons meegekeken. Ze kwamen eerst langs voor een inventarisatie. Waar valt meteen winst te halen? In de kantine en bij één veld hadden we bijvoorbeeld nog geen ledverlichting. Ook stond de vloerverwarming in de kleedkamers heel hoog. Vervolgens gingen we elkaar ook een beetje scherp houden: doe het licht uit als je uit een ruimte gaat. Alleen al dat soort kleine maatregelen zie je terug op de rekening.”

Naast technisch maatwerkadvies, kreeg de vereniging ook hulp bij het indienen van subsidie-aanvragen, zoals de BOSA (Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties) voor amateursportorganisaties: “Zij ondersteunen bij het schrijven van plannen en hebben uiteindelijk de BOSA geregeld.”

 

Meewerkstand bij de gemeente

Toet benadrukt het een paar keer: ook zonder de gemeente kom je nergens: “Mensen klagen wel vaak over de politiek, maar hier bij de gemeente Den Haag staan ze echt 100% in de meewerkstand. Als je met goede argumenten komt en je gaat normaal in gesprek, dan kom je verder. Je moet natuurlijk laten zien dat je een gezonde vereniging bent. Wij zijn maar kleine vereniging – zo’n 400 tot 450 leden – maar we konden ons bestaansrecht goed onderbouwen. We zijn hier nu de eerste die al zo ver is. De gemeentelijke IAS-subsidie hebben we zelf aangevraagd. De subsidiepercentages voor duurzame maatregelen zijn landelijk en hier bij de gemeente Den Haag hoger dan die voor andere werkzaamheden op je vereniging. Je weet met de veranderende politiek nooit of het zo gunstig blijft, dus als andere verenigingen twijfelen, is mijn advies: doorpakken. Ga met De Groene Club praten en betrek de sportconsulent van je gemeente erbij.”

 

Hart voor de vereniging

Eén succesfactor van WIK noemt Toet niet zelf, maar na enig doorvragen geeft hij toe dat het toch ook wel een voordeel is dat hij met hart en ziel voor zijn club gaat: “Het grootste probleem bij veel verenigingen is dat je een gek moet vinden die dit op zich wil nemen. En ik ben een van die idioten. Ik ben zo ongeveer geboren bij WIK. Mijn vader heeft de kantine nog neergezet met een paar andere WIK’ers. Mijn hele familie zit daar: mijn broers, mijn zusters, mijn neven. Het is echt een familievereniging, dus ik wil de club graag gezond houden. Mijn schatting is dat we dit jaar zonder de maatregelen bijna 20.000 meer hadden moeten betalen. Dan zouden we kapot gaan.”

Voorlopig is dat doemscenario helemaal afgewend. WIK duimt dat ze de subsidie krijgen. De ledenvergadering stemde ook voor de drastische keuze om straks van het gas te gaan. Toet: “Ik hoop dat de installatie van de warmtepomp op 1 juni kan beginnen. Tot die tijd is het hier natuurlijk volle bak voetbal, maar daarna kan het wat ons betreft niet snel genoeg gaan!”

 


 

Dit levert het op: de energiekosten bij WIK Den Haag

Startjaar 2018: 15.530 euro per jaar

Maatregelen: vloerverwarming lager in de kleedkamers, deuren en ramen vaker dicht, letten op lichten. Eind van het jaar: zonnepanelen.

In 2019: 13.133 euro per jaar

Maatregelen: infraroodpanelen, overal ledverlichting en verdere isolatie. Tijdens de coronajaren waren de energiekosten laag, maar dat kwam vanzelfsprekend door de lock-downs.

In 2022: 6.874 euro

Verwacht 2023: 9.375 euro