Cookies op de website van De Groene Club

SV Oranje-wit uit Dordrecht wint Spaardoelenactie

Met ruim € 9.000 is SV Oranje Wit de winnaar van de Spaardoelenactie van De Groene Club. Iedereen bij de Dordtse vereniging deed mee, van de jongste pupil tot de oudste vrijwilliger. Dankzij het recordbedrag aan statiegeld én de geldprijs van € 2.500 levert de duurzame actie ook veel op voor de clubkas.

Barcoördinator Conny Louwman is trots: “Dit was echt een mooie actie waarbij de hele club heeft geholpen. Het zijn moeilijke jaren geweest voor alle amateurverenigingen en zoiets positiefs konden we goed gebruiken.”

Lachen en leerzaam

De inzameling van flesjes en blikjes loopt gesmeerd bij SV Oranje Wit. Louwman deelt de succesfactoren. Ten eerste: de vereniging kreeg het fysieke Spaardoel van de ING en KNVB. Dat is een speciale afvalbak om te ‘scoren’ met je statiegeldflesje of -blikje: “Het Spaardoel kreeg een mooi plekje in de kantine en trok meteen de aandacht. Kinderen vinden het leuk om hun flesjes erin te gooien. Dat is lachen én leerzaam. De regel ‘hou je club netjes’ vinden we belangrijk. Je gooit je spullen niet zomaar ergens neer, dus ook daarom sprak deze actie ons aan.”

Oproep aan alle leden

De tweede factor: goede publiciteit. De vereniging heeft een mediateam met enthousiaste vrijwilligers: “Zij zorgen dat dit soort acties op onze socials komen. Zo bereik je onze jonge leden. We hebben iedereen opgeroepen: doe mee, haal geld voor je club op en hou hem netjes. Daarnaast hebben we de informatie in alle clubapps gezet, bijvoorbeeld die van de kantine.”

Afvalinzameling makkelijk maken

Een derde factor is het slim inrichten van het terrein. Er staan speciale blauwe bakken voor statiegeldflesjes en -blikjes naast de afvalbakken. Je hoeft nooit ver te lopen: “Onze opruimploeg is ook top. Zij zorgen dat zwervende flesjes en blikjes die zwerven toch worden ingezameld. Bovendien zien ze het vaak als er toch iets in de verkeerde bak terecht is gekomen.”

Geld voor de clubkas

Afval slim inzamelen is win-win, benadrukt Louwman: “Elke keer dat we 15 cent mislopen, gaat dat af van de kantine-omzet. We zitten nu op bijna 100% ingeleverde flesjes en blikjes. Afgelopen week, bij de seizoensafsluiting, hadden we weer tien zakken vol. De brouwerij haalt alles op en regelt de afhandeling met Statiegeld Nederland. Het werkt makkelijk en het scheelt eigen afval en dus afvalkosten.”

Zonnepanelen van het prijzengeld

De geldprijs van € 2.500 gebruikt de vereniging ook weer voor een win-win-actie: “We zijn namelijk net bezig met de aanleg van zonnepanelen, dus we kunnen het geld heel goed gebruiken. De penningmeesters zijn ook ontzettend blij dat we gewonnen hebben, haha.Natuurlijk heeft het ook geholpen dat we een grote club zijn met 1200 leden, maar er zijn meer grote clubs die mee deden. We zaten echt in spanning en zijn trots op het resultaat.”