Cookies op de website van De Groene Club

Water besparen: de winst bij ONT

Het lukte de Friese vereniging ONT om zo’n 350.000 liter water per jaar te besparen. Dat levert geld op voor de clubkas, het helpt om de duurzame ambitie waar te maken én het zorgt voor nieuwe sponsoren en vrijwilligers.

ONT uit het Friese Opeinde heeft sinds november 2021 een Hydraloop-systeem. Dit systeem reinigt water dat normaal wegspoelt uit de afwasmachines, douches en douches, kranen en (vaat)wasmachines. Dit levert grijs water op, waarmee de toiletten worden doorgespoeld.

Ervaringen delen

Voorheen verbruikte de vereniging – met 600 leden en 63 douches – ruim 700.000 liter water. Nu is dat nog geen 400.000 liter. De besparing is gemiddeld 45%. De sportaccommodatie won in 2023 de titel Duurzame sportaccommodatie van het jaar. Voorzitter Jeen Visser is trots en deelt graag de ervaringen met andere verenigingen: “Iedereen is welkom. Neem contact op. We leggen we alle boeken op tafel en beantwoorden alle vragen. Wij hebben geen geheimen en willen juist onze kennis delen. Het wiel hoeft door anderen niet opnieuw te worden uitgevonden.”

Visser benadrukt dat je ook zonder dit systeem al veel kunt doen om water te besparen. ONT investeerde bijvoorbeeld in waterbesparende douchekoppen: “Ze zijn niet duur en daarmee verbruik je per douchebeurt tientallen liters minder.” Met een ‘normale’ douchekop gaat er zo’n 7 tot 8 liter water per minuut doorheen, met een waterbesparende douchekop zo’n 4 tot 5 liter. Visser: “Wij hebben niets tegen de leden gezegd en geleidelijk de knop teruggedraaid. Steeds een halve liter eraf. Niemand die het heeft gemerkt.”

Duurzame reputatie

Als je water bespaart, lijkt de besparing voor de clubkas vaak nog bescheiden. Bij ONT scheelt zo’n € 1.500 in de rioolheffing en natuurlijk zijn de flexibele kosten wat lager. Visser: “Water is eigenlijk veel te goedkoop in Nederland. De verwachtingen zijn dat dat de komende jaren gaat veranderen als er vaker lange periodes van droogte komen in Nederland.” Toch levert de duurzame aanpak veel op, zoals nieuwe sponsoren: “Dat zijn allemaal bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel hebben staan.”

Een ander winstpunt: vrijwilligers binden zich graag aan een vereniging die zich inzet voor een betere wereld. Visser: “We hebben zelfs nieuwe vrijwilligers die niets met voetbal hebben. Omdat we op duurzaamheidsvlak zo onze nek uitsteken, willen ze heel graag wat doen voor de club.” Ook de contacten met bijvoorbeeld de gemeente en het provinciale sportbedrijf zijn uitstekend door de samenwerking de afgelopen jaren: “Zij weten inmiddels dat we een ambitieuze en betrouwbare partij zijn die de zaakjes goed op orde heeft. Als we iets anders nodig hebben, dan valt het kwartje nu eerder onze kant op. Net als de extra vrijwilligers is dit bijvangst, maar het is minstens net zo belangrijk als de euro’s besparing.”

Kansen bij renovatie

Hydraloop is een systeem dat is ontwikkeld door een gelijknamig bedrijf in Leeuwarden. De installatie bij ONT was onderdeel van een pilot, mede gefinancierd door Sportinnovator. Ook zonder die financiering is het systeem voor veel verenigingen te betalen, volgens Visser. Het systeem zelf kostte twee jaar geleden zo’n 20.000 euro. Visser: “Er zijn veel subsidiemogelijkheden. De BOSA natuurlijk, maar ook vaak lokale en regionale subsidies. Voor veel clubs die de komende jaren hun complex uit de jaren ‘60 en ‘70 moeten gaan renoveren, biedt Hydraloop een enorme kans.” Het is eenvoudiger een systeem in nieuwbouw te integreren dan in een bestaand gebouw. Visser: “Het aanpassen van het leidingwerk was bij ons echt een puzzel.”