Wegwerpplastic: regels voor voetbalverenigingen
Vanaf 1 januari 2024 gelden nieuwe regels voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic. Hoe schakel je als voetbalvereniging om van wegwerpplastic naar een duurzamere oplossing?
In de voetbalkantine zijn wegwerpbekers en -bakjes met plastic vanaf 2024 verboden. Dit hoort bij de ‘SUP-wetgeving’. SUP staat voor single use plastic. Ook het opmaken van oude voorraad kan vanaf die datum niet meer. Het alternatief is om herbruikbare, dus afwasbare kopjes, glazen, hard cups, borden en bakjes aan te bieden. Bovendien kun je leden en gasten vragen om zelf bekers en bidons mee te nemen.
Welke producten zijn verboden?
In Nederland betekent plasticvrij dat het product geen toegevoegde polymeren bevat. Ook vallen bekers en bakjes van bioplastic onder de nieuwe regelgeving, omdat ze schadelijk zijn als ze in het zwerfafval terecht komen. Let op: in andere landen gelden soms andere normen. Check dus met je leverancier of je goed zit. Het plasticvrij-logo uit Duitsland is bijvoorbeeld niet geldig in Nederland.
Bekers en bakjes: don’ts
- Bekers en bakjes voor eenmalig gebruik (die plastic bevatten)
- Bioplastic
- Bekers en bakjes met toegevoegde polymeren om water- of vetafstotend te maken
- Producten met een plasticvrij logo
Bekers en bakjes: do’s
- Herbruikbare bekers en bakjes, ook als ze uit plastic bestaan
- Flexibele voedselverpakkingen, zoals zakjes, folies en wikkels. Let op: deels vormvast en deels flexibel valt wél onder de regelgeving.
- Plasticvrije materialen, zoals hout of papier waar geen plastic aan is toegevoegd. Let op: aluminium heeft een hoge milieubelasting en wordt daarom sterk afgeraden
Plastic in de kantine: handhaving
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is verantwoordelijk voor de handhaving. De dienst verzamelt signalen over verenigingen; geeft informatie en controleert en waarschuwt zonodig. Verenigingen kunnen in het uiterste geval een dwangsom opgelegd krijgen.
Het doel is om de impact van wegwerpplastic te verminderen en meer plastic te hergebruiken en recyclen. De regels komen voort uit de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP). In 2021 verdwenen plastic wegwerpartikelen zoals rietjes, bestek, borden, wattenstaafjes en ballonstokjes al uit de schappen. En sinds januari 2023 is de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) ingevoerd. Producenten van plastic wegwerpproducten betalen sindsdien mee aan het opruimen van zwerfafval.
Zwerfafval is een breed maatschappelijk probleem. En met de hele keten van producenten, ondernemers en consumenten kunnen we dat probleem aanpakken.
Tip: VV Oudehaske ging voor bekers met het logo. Dat leverde veel positieve reacties op: ‘Soms verdwijnt er inderdaad eentje, maar het is toch ook mooi dat het een collector’s item is?’ Lees het hele interview met tips voor een zero waste-kantine.
Lees meer over de regels voor wegwerpbekers- en bakjes bij sportverenigingen