Cookies op de website van De Groene Club

Wel gras, geen gas: zo verduurzaamde HSV Heiloo

Een goed voorbeeld, dat mag je HSV Heiloo wel noemen. Binnen een paar jaar wist de club gasloos te worden. Hoe deden ze dat? Voorzitter Ellen Popma geeft handige tips: “Je hoeft het niet allemaal in je eentje uit te zoeken, stel je vragen aan De Groene Club of aan ons.”

“Het besluit om te verduurzamen heeft deels te maken met mijn persoonlijke ambitie”, vertelt Ellen Popma. “Ik maak me erg zorgen om het milieu en zo rond 2022 kwam ook het vooruitzicht van hoge energiekosten voor de club. Dat gaf een extra zetje in de rug.”
Ze vroeg de leden van de onderhoudscommissie of zij wilden uitzoeken of en hoe ze konden verduurzamen. Na grondig uitzoekwerk kwamen ze enthousiast tot een plan.

Veel draagvlak en kennis

Er was veel draagvlak voor verduurzaming bij leden, het bestuur en bij de vrijwilligers. “De onderhoudscommissie deed al het werk, onder begeleiding van een voormalig bestuurslid. Hij was ook betrokken bij bouw en beheer van de accommodatie.” Een tip van Ellen is dan ook om goed te kijken naar de samenstelling van een verduurzamingsteam. “Wij hadden al een goede onderhoudscommissie, met verstand van zaken. De een wist alles over de constructie van het dak, de ander over warmtepomptechniek. En weer iemand anders ging namens de club in gesprek met bedrijven. Het is echt fantastisch, al het werk dat erin is gestoken. En als je zo’n commissie nog niet hebt, kun je mogelijk met een goed verhaal op de website vrijwilligers met kennis en enthousiasme aantrekken.”

Ledverlichting, zonnepanelen en een warmtepomp

Al dat werk had mooi resultaat. HSV Heiloo realiseerde tussen 2022 en 2024 ledverlichting, legde 160 zonnepanelen op het clubhuisdak en liet een warmtepomp en buffervaten van Mitsubishi Electric installeren. Popma: “Het leggen van de zonnepanelen ging niet zonder slag of stoot, want we moesten eerst het dak versterken. En we zijn nog bezig met het inregelen van radiatoren, in bepaalde ruimtes is het soms nog bloedheet. Maar ondanks deze kinderziektes zijn we helemaal rond en dus helemaal van het gas. We oriënteren ons nu op laadpalen, zodat alle energie die we opwekken ook wordt gebruikt.”

En het resultaat?

Het is ingewikkeld om de exacte besparing te noemen, omdat HSV Heiloo tegenwoordig ook een buitenschoolse opvang in huis heeft. De verwarming en de lampen gaan dus eerder en vaker aan. “Maar we zien wel een flinke daling van de energiekosten ten opzichte van vorig jaar. En we zijn niet meer afhankelijk van gas”, vertelt Popma. “We krijgen bovendien veel positieve geluiden van leden. En we hebben een sterke relatie met de gemeente, omdat we hebben laten zien dat we een betrokken club zijn die zelf wil investeren.”

Eigen middelen en subsidie

De voetbalclub had eigen middelen, omdat ze jarenlang geld reserveerden voor langdurig onderhoud. Daarnaast zorgde een veiling voor extra inkomsten en vroeg de club BOSA-subsidie en subsidie bij de provincie aan. Popma: “Ik wil hier wel een pleidooi houden voor verenigingen die niet in die positie zitten. Gemeenten zouden hen kunnen helpen, bijvoorbeeld met een renteloze lening. Zo geef je clubs een kans om uiteindelijk geld te besparen. En om bij te dragen aan een betere leefomgeving.”

Tip: vraag op tijd subsidie aan

Maak maximaal gebruik van subsidies, is dan ook de tip van de voorzitter. “Is het subsidiepotje leeg? Zorg dat je nu een plan maakt en dat meteen in januari indient, want dan is er nog geld. En je hoeft het verduurzamingsproces niet in je eentje uit te zoeken, stel je vragen aan De Groene Club (degroeneclub@knvb.nl) of aan ons.”