Cookies op de website van De Groene Club

Winterstop: lekker groene kerst?

De winterstop is het moment voor een check: hoe groen zijn jullie bezig deze winter? Met deze 4 tips, zorg je dat je 2024 begint met een lekker zuinige start.  

Doen jullie deze winterstop een paar klussen die geld opleveren, zoals de rubbertjes van de koelkast vervangen of tochtstrips plaatsen? De Groene Club deelt 3 tips om meer uit de rustweken te halen. 

  • CV-ketel op 60

Kijk op welke afgiftetemperatuur je CV-ketel staat ingesteld. Vaak is dit nog 80 of 90 graden. Zet je hem naar 60 graden, dan scheelt dat al veel energie. En als het goed is, lever je geen comfort in. Als je wel een groot verschil merkt, bijvoorbeeld omdat het heel lang duurt voor de ruimte warm is, dan is de tip: zet wat isolatiewerk op de to-do-lijst voor het nieuwe jaar. 

  • Goed voornemen: radiatoren efficienter gebruiken

De verwarmingsinstallatie van een vereniging bestaat vaak uit een groot aantal radiatoren, in grote en kleine ruimtes, dichtbij of ver van de CV ketel, van levensbelang voor omkledende teams of nodeloos loeiend in een ongebruikt kantoor. Check of het slimmer kan. Wil je het goed doen? Maak dan een afspraak met de installateur om de installatie waterzijdig in te regelen. Het geheel van radiatoren is dan goed op elkaar afgestemd. Dit zorgt voor een evenwichtigere verdeling van de warmte, een lager gasverbruik. Bovendien pomp je hierdoor minder water rond. Dit kan tussen de één en vijf procent van het jaarlijkse gasverbruik schelen. Lukt dit niet op korte termijn? Breng sowieso eens goed in kaart waar in de gebouwen de warmtevraag het grootst is en waar het wel wat minder kan. Dit helpt je straks ook als je naar beste oplossing zoekt als je wilt overstappen naar duurzame warmte. 

  • Plan een actie!

Verzin nu een campagne om in het nieuwe jaar samen vol voor duurzaamheid te gaan. Bijvoorbeeld: welk team is het best met de carpool? Gebruiken teams bijvoorbeeld het rijschema al in de Voetbal.nl-app? Maak samen een goed voornemen om met minder auto’s op pad te gaan en verbind daar bijvoorbeeld een prijs aan.